Antrenamentul cardio este unul extrem de important, avand nenumarate beneficii pentru corp si sanatate.
Acesta ajuta atat la arderea caloriilor si scaderea in greutate cat si la imbunatatirea sistemelor respirator si circulator.
Antrenamentul cardio inseamna practic exercitii ce folosesc fibre de tipul I.
Aceste fibre sunt alimentate de sistemul energetic aerob, reactiile ce utilizeaza grasimile si carbohidratii ca si combustibil, putand fi realizate doar in prezenta oxigenului.
Atunci cand incepeti un astfel de antrenament trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte: tipul de cardio pe care il alegeti, frecventa, intensitatea si durata.
Antrenamentul cardio implica exercitii la un nivel constant moderat de intensitate, cu o durata determinata, timp in care sistemului cardiovascular ii este permis sa umple muschii care lucreaza cu oxigen.
Exista numeroase tipuri de antrenamente cardio, insa cele mai eficiente sunt cele care folosesc cele mai multe grupe de muschi si se sprijina pe propria greutate pentru a realiza exercitiile.
Prin aceste exercitii puteti sa reduceti stresul, va veti imbunatati nivelul de energie, reduceti riscul de va imbolnavi de boli de inima, veti avea un somn mai linistit, va imbunatatiti conditia fizica.
Un antrenament cardio trebuie sa inceapa cu o incalzire si/sau cateva exercitii de stretching, urmand ca ritmul exercitiilor sa creasca treptat, pentru a evita accidentari ale articulatiilor si a musculaturii. Dureaza in medie 30-60 de minute si se recomanda realizarea a 2-4 sedinte de cardio pe saptamana. In cazul in care programul de antrenament include si greutati, cardio se va realiza la sfarsit deoarece in timpul acestuia se consuma glicogenul necesar contractiei musculare (ce ar putea afecta negativ exercitiul).
Antrenamentul cardio poate insemna:
-
alergat - fie ca optati pentru banda de la sala, fie ca optati pentru natura, alergatul inseamna sanatate pura. Incepeti cu sesiuni usoare si mai scurte pentru a permite corpului sa se obisnuiasca cu ideea. Daca mergeti la sala, va recomandam antrenamentele de tip HIIT (antrenament pe intervale de intensitate).
-
bicicleta (indoor / outdoor) - mersul pe bicicleta are la randul sau numeroase beneficii: iti mentine picioarele tonifiate (dar si posteriorul), arzi calorii, esti mai energic/a si vei dormi mai bine.
-
inotul - este o activitate ce ajuta la dezvoltarea fizica, stimuleaza circulatia sanguina, dezvolta flexibilitatea, relaxeaza muschii etc.
-
dansul / zumba - dansul este un antrenament cardio in primul distractiv la fel ca si zumba (un program ce combina elemente de aerobic/fitness cu dansul);
-
aerobic/step aerobic: ambele antrenamente sunt benefice insa step aerobicul implica mai multa concentrare si solicita mai mult musculatura;
-
saritul corzii etc. : poate fi realizata acasa, in parc, la sala, oriunde. E usor de achizitionat dar si de folosit.
Acestea sunt doar cateva exemple de antrenamente cardio pe care le puteti face acasa, in natura sau la sala. Important este calitatea efectuarii lor si nu cantitatea (rezistenta fizica creste in timp).
Exista asadar un antrenament cardio potrivit pentru oricine, fiind recomandat chiar si in cazul bodybuilderilor. Cu ajutorul unui antrenament cardio si a unei alimentatii adecvate, nu aveti cum sa nu aratati bine!
Ai deja un cont?