Avand o gama atat de variata de suplimente proteice, multi dintre voi va intrebati care este cea mai buna alegere?
Pentru asta va trebui sa va cunoasteti foarte bine planul de antrenament, sa va stabiliti niste teluri si sa cunoasteti beneficiile fiecarei proteine.
In acest fel, veti sti exact ce proteina trebuie sa consumati pentru a atinge performanta maxima.
PROTEINA DIN ZER
Asa cum am discutat intr-un articol anterior, proteina din zer prezinta multiple beneficii pentru organismul nostru. Pe langa faptul ca ajuta la cresterea masei musculare, proteina din zer este o sursa bogata de antioxidanti, usor de digerat, ba chiar exista studii ce arata ca proteina din zer scade nivelul de glucoza din sange.
Proteina din zer este practic cea mai cunoscuta proteina din lumea sportivilor, si deriva din lapte. In timpul procesului de pregatire a branzei, laptele este coagulat, fiind impartit in solide si lichide. De aici deriva termenul de zer. Dintre toate proteinele extrase din lapte, doar 20% reprezinta zer, restul de 80% fiind cazeina.
Zerul reprezinta o sursa completa de aminoacizi, cu nivele moderate pana la ridicate de aminoacizi esentiali si o cantitate relativ mare de l-cisteina. Pe langa cisteina, proteina din zer mai contine peptide bioactive ce ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
In concluzie: Zerul este un derivat al laptelui si, desi initial a fost considerat un deseu, in timp a devenit unul dintre cele mai scumpe produse. Zerul se absoarbe rapid in organism si ofera toti aminoacizii esentiali.
CAZEINA
Cazeina este proteina din lapte dar fara zer. De fapt, cazeina reprezinta proteina insolubila in apa, derivata din surse lactate. Este singura proteina din lapte, asa ca, daca nu consumi zer, sigur consumi cazeina.
Cazeina reprezinta o sursa completa de proteine, avand o cantitate mare de glutamina in continutul sau. Datorita proprietatilor sale de formare, cazeina prezinta absorbtie lenta, avand o consistenta gelatinoasa. Suplimentele pe baza de proteina din lapte se prepara mai bine la blender.
Proprietatile fizice ale cazeinei permit suplimentului proteic de a fi pegatit sub diferite forme. Astfel ca, suplimentul pe baza de cazeina poate fi utilizat in prepararea prajiturilor cu branza sau brioselor, iar consistenta sa gelatinoasa nu mai necesita adaugarea de agenti de formare a gelatinei.
Chiar daca proteina din lapte (cazeina) nu prezinta atat de multe beneficii precum proteina din zer, spre deosebire de aceasta, cazeina prezinta un continut mult mai ridicat de calciu (pana la 60% per portie). Atentie mare in cazul in care prezinti intoleranta la lactate!
In concluzie: Cazeina este o proteina din lapte cu consistenta gelatinoasa, lucru ce permite utilizarea proteinei in diverse retete de prajituri, iar in amestec cu apa se obtine o budinca proteica.
PROTEINA DIN SOIA
Soia este o proteina derivata din boabe de soia si se regaseste atat in suplimente proteice, cat si in produsele alimentare. Pe langa faptul ca proteina din soia este o sursa importanta de metionina, soia mai contine o cantitate semnificativa de aminoacizi necesari organismului.
Desi nu exista dovezi suficiente care sa sustina ideea ca soia ar fi o sursa de proteine mai buna, totusi soia asigura organismului proteinele necesare si reprezinta o alternativa ideala in cazul persoanelor ce prezinta intoleranta la lactoza. De asemenea, proteina din soia reprezinta o varianta ideala de supliment pentru vegetarieni si vegani.
In concluzie: Soia reprezinta o sursa buna de proteine, ce furnizeaza organismului atat aminoacizi, cat si proteine de calitate.
PROTEINA DIN OREZ SI MAZARE
Aceste 2 proteine sunt printre preferatele veganilor si de obicei apar impreuna, intr-un singur supliment. Separat, aceste proteine sunt incomplete, insa impreuna, cu un raport echilibrat 1:1, obtii una dintre cele mai bune surse de proteina pentru vegani.
Orezul are un continut scazut de lizina, insa este completat de mazare care prezinta proprietatile de formare similare cazeinei.
De asemenea, proteina din orez prezinta un risc scazut in fata alergiilor si de aceea se recomanda in mod deosebit persoanelor care prezinta alergie la oua, produse lactate si soia.
Datorita continutului ridicat de cisteina din orez, profilul de aminoacizi din proteina de orez si mazare este similar cu cel al proteinei din zer. Din acest motiv, formula orez-mazare se mai numeste si sursa vegana de proteina din zer.
Studiile comparative arata ca nu exista diferente majore intre proteinele vegane din orez-mazare si proteinele non-vegane.
In concluzie: Orezul si mazarea luate separat reprezinta surse incomplete de proteina insa combinate, ele reprezinta cea mai buna alegere, in special atunci cand avem de a face cu persoane alergice sau vegani.
PROTEINA DIN OU
Proteina din ou provine din albumina, tratata termic si deshidratata sub forma de pudra.
Cu siguranta ai remarcat ca exista persoane care consuma albus de ou crud. Ei bine, albusul crud contine un aminoacid cunoscut sub denumirea de avidina si care se comporta ca o antivitamina pentru biotina. Din acest motiv, administrarea de albus de ou crud poate determina carenta biotinica. Acest lucru se intampla doar in cazul in care cateva sute de grame de albusuri de ou sunt consumate zilnic, pe o perioada mai lunga de timp. Insa, prin fierbere, avidina se coaguleaza si nu mai actioneaza asupra biotinei (vitamina B8).
Cu toate acestea, avidina nu reprezinta o problema in cazul suplimentelor proteice pe baza de albumina. Galbenusul de ou este eliminat complet din compozitia suplimentelor proteice intrucat prezinta un nivel ridicat de acizi grasi. De asemenea, albuminei i se adauga leucina care se gaseste in galbenusul de ou, pentru a exista un echilibru intre cele doua.
Proteina din albumina completeaza nevoile proteice zilnice insa nu exista studii care sa ofere mai multe informatii despre beneficiile acesteia.
In concluzie: Proteina din ou este la fel de eficienta ca orice alta proteina insa nu exista studii care se explice clar beneficiile sale. De aceea, proteina din albumina se gaseste sub forma de suplimente in combinatie cu alte tipuri de proteina.
PROTEINA DIN VITA
Proteina din carne de vita este sub forma de pudra si se obtine prin deshidratarea si prelucrarea carnii de vita. Suplimentul proteic apare sub diferite arome, dintre care amintim ciocolata, vanilie, afine, lamaie, capsuni, etc.
Proteina din vita prezinta un continut ridicat de aminoacizi dintre care si aminoacizi esentiali cu lant ramificat BCAA despre care se stie ca sustin sinteza proteica si ajuta la furnizarea de energie necesara pentru dezvoltarea masei musculare. De altfel, proteina din vita este una dintre cele mai importante surse de proteina de calitate, usor de digerat si cu o solubilitate perfecta.
In concluzie: Fie ca va luati proteinele din carnea de vita sau sub forma de supliment proteic, proteina din vita este necesara organismului intrucat sustine sinteza proteica si are un continut ridicat de BCAA.
Sa vorbim despre proteine...
despre sanatate si sport. Daca nu esti hotarat asupra unui supliment proteic potrivit planului tau de antrenament sau nu stii ce dieta ar trebui sa urmezi, operatorii nostri iti stau la dispozitie cu sugestii si informatii.
Ai deja un cont?