Deficienta de substante nutritive rezulta in aparitia unor probleme in functionarea organismului.
Exista numeroase informatii contradictorii despre vitamine si minerale dar un lucru este cert: vitaminele si mineralele sunt esentiale pentru ca organismul tau sa functioneze corespunzator.
Cantitatea optima de vitamine si minerale este raportata la fiecare individ in functie de varsta, istoric medical, stil de viata etc. Deficienta de substante nutritive rezulta in aparitia unor probleme in functionarea organismului, de aceea trebuie sa fim atenti la semnalele primite si sa facem demersurile necesare pentru remedierea situatiei.
O dieta alimentara sanatoasa si variata consta in sase clase de nutrienti:
- Carbohidrati
- Grasimi
- Proteine
- Vitamine
- Minerale
- Apa
Carbohidratii, grasimile si proteinele sunt considerate macronutrienti, deoarece organismul nostru are nevoie de ele in cantitati mari (grame/zi), iar prin procesul de digestie , acestea se transforma in energie. Vitaminele si mineralele sunt considerate micronutrienti - organismul nostru are nevoie de cantitati mai mici din acestea (miligrame sau micrograme/zi) si in loc sa aprovizioneze organismul cu energie, acestea il ajuta sa functioneze corect si sa ideplineasca toate procesele fiziologice.
Organismul primeste o anumita cantitate de vitamine si minerale din mancarea ingerata zilnic, dar trebuie sa stii ca anumite alimente contin o cantitate mai mare de vitamine si minerale decat altele.
Vitaminele se impart in doua mari categorii: solubile in grasime sau solubile in apa. Vitaminele solubile in apa, sunt cele care au nevoie de apa pentru a fi absorbite de organism, iar excesul lor este eliminat prin intermediul urinei, iar cele liposolubile (solubile in grasimi) au nevoie de grasimi pentru absortie si sunt depozitate in tesutul adipos. Exista 9 vitamine solubile in apa: Vitamina C si complexul de Vitamina B (tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, vitamina B12, acidul folic, biotinul, si acidul pantotenic). De asemenea, exista 4 vitamine liposolubile: vitamina A, vitamina D, vitamina E si vitamina K. Fiecare dintre aceste tipuri de vitamine are un rol esential in buna functionare a organismului nostru. De exemplu, vitamina A ajuta ochii sa se adapteze la schimbarile de lumina si joaca un rol important in dezvoltarea oaselor, dezvoltarea dintilor, diviziunea celulara iar vitamina K ajuta sangele sa se coaguleze.
Mineralele sunt si ele componente esentiale ale unei diete sanatoase. Acestea se impart in doua categorii: minerale esentiale si oligoelemente.
Mineralele esentiale (macrominerale, macroelemente) cuprind urmatoarele: calciul, magneziul, sodiul, potasiul, fosforul si clorul.
Micromineralele (oligoelementele) cuprind: fierul, cobaltul, cuprul, iodul, manganul, seleniul, zincul si molibdenul.
Aceste minerale esentiale joaca un rol important in functionarea organismului; de exemplu, calciul previne osteoporoza iar fierul previne anemia. Exista si minerale nocive, otravitoare, cum ar fi plumbul, care altereaza procesele fiziologice ale organismului.
De unde provin vitaminele si mineralele:
Majoritatea vitaminelor si mineralelor provin din surse naturale. Vitamina A se gaseste de exemplu, in produsele animale (in produsele lactate si ficat) dar si in margarina. Precursorii vitaminei A (carotenoizii) se gasesc in plantele colorate (fructele si legumele galbene si rosii). Vitamina D poate fi gasita in uleiul din ficat de cod, pestele gras, drojdia de bere. Vitamina K se obtine din leguminoasele verzi iar cantitati mai mici se gasesc in lapte si produsele lactate, carne, oua, cereale, fructe.
La fel ca si vitaminele, si mineralele pot fi introduse in organism prin intermediul alimentelor:
- calciul se gaseste in cantitati mari in lapte si in produsele lactate;
- fosforul se gaseste in carnea de pui, peste carnea rosie si oua;
- magneziul se gaseste in diverse seminte, cereale neprelucrate, legume verzi, apa dura, cafea, ceai;
- sodiul provine din alimentele si bauturile ce contin clorura de sodiu (lapte, branza, oua, carne, peste);
- potasiul se gaseste in fructe, legume, carne proaspata, produse lactate;
- clorul din alimentatie provine aproape in intregime din sarea alimentara, alte surse fiind pestele si legumele;
- fierul provine in organism din oua, carne slaba, legume, nuci, fructe uscate, cereale si vegetale verzi;
- iodul se gaseste in cantitati mari in alimentele marine. In zonele cu deficit de iod a intrat in uz sarea de bucatarie iodata;
- zincul provine mai ales din peste, carne de pasari domestice, lapte si produse lactate;
- cuprul se gaseste din abundenta in ficat, fructe de mare, nuci, seminte, cereale si legume.
- sulful se gaseste in general in produse de origine animala (peste, oua, carne) dar si in legume precum ceapa si usturoiul;
- florul se gaseste in cele mai multe surse alimentare dar in cantitati foarte mici;
- cromul se gaseste in drojdia de bere, piper negru, produse de carne, produse lactate, oua, ciuperci, prune uscate, stafide, nuci, sparanghel, bere si vin.
Diferentele dintre vitamine si minerale:
Desi fac parte din aceeasi categorie a micronutrientilor, vitaminele si mineralele difera la nivel bazic. Vitaminele sunt substante organice si pot fi descompuse de caldura, aer sau diferiti acizi iar mineralele sunt substante anorganice, care isi pastreaza structura chimica. De ce este aceasta diferenta importanta? Pentru ca mineralele din sol si din apa pot ajunge cu usurinta in organismul tau prin intermediul plantelor, animalelor si al lichidelor pe care le consumi. Nu este la fel de usor insa pentru vitamine sa ajunga in organismul tau. Toate vitaminele sunt esentiale pentru o buna functionare a organismului in timp ce numai anumite minerale constituie nutrienti esentiali pentru acesta. Vitaminele sunt vulnerabile la caldura, lumina, agenti chimici, asa ca gatitul alimentelor trebuie facut in mod corespunzator pentru a conserva o cantitate cat mai mare de vitamine. Mineralele au o structura chimica mai stabila insa pierderea de minerale din alimente poate avea loc atunci cand sunt combinate cu oxalati (gasiti in spanac si ceai verde) sau cu fitatii ( gasite in legume si cereale).
Suplimentele alimentare pe baza de vitamine si minerale:
O mare parte a populatiei a devenit interesata de suplimentele alimentare pe baza de minerale si vitamine din teama ca organismul lor nu primeste suficienti nutrienti pe cale naturala. Aceasta temere nu este nefondata intrucat nutrientii pot fi pierduti din sol din cauza proceselor intense de fertilizare pe baza de ierbicide, pesticide si alte practici agricole. Studiile recente raporteaza o scadere drastica a continutului nutritiv al vegetalelor din 1973 pana in prezent, asa ca suplimentele alimentare pe baza de vitamine si minerale au devenit o solutie din ce in ce mai cautata.
Beneficiile vitaminelor si mineralelor pentru atleti
Fiecare tip (vitamine sau minerale), are rolul sau esential in organismul uman. Atletii pot avea nevoie de o cantitate mai mare de vitamine si minerale datorita faptului ca ei au o viata mai activa decat ceilalti oameni. Acesti micronutrienti sunt necesari in procesul de sinteza proteica, in procesul de dozare a energiei consumate si in procesul de refacere a tesutului muscular. Iata ce avantaje iti aduce introducerea suplimentelor pe baza de vitamine si minerale in dieta ta zilnica:
- te mentin sanatos si activ;
- imbunatatesc digestia;
- iti ofera un plus de energie;
- intaresc sistemul imunitar;
Nu exista numeroase dovezi care sa indice faptul ca ingestia in exces de vitamine si minerale poate deveni nociva pentru organism. Corpul uman are o anumita limita pana la care poate absorbi vitamine si minerale si prin urmare, consumul in exces a suplimentelor alimentare pe baza de vitamine si minerale poate provoca stari de greata sau alte efecte secundare. In timp ce anumite vitamine si minerale sunt solubile in apa iar cantitatea in exces poate fi eliminata din organism prin intermediul urinei, cele care sunt liposolubile sunt depozitate in tesutul adipos. Anumite suplimente pe baza de vitamine si minerale pot interactiona cu anumite medicamente asa ca atunci cand urmezi un tratament medicamentos ar fi bine sa te consulti cu medicul.
In concluzie, este foarte important sa introduci in dieta ta alimentara vitamine si minerale. Acestea iti intaresc sistemul imunitar si iti ofera un plus de energie. De asemenea, studiile recente au evidentiat ca vitaminele si mineralele ajuta la reducerea stresului si a starii de anxietate, ajuta la refacerea celulelor in urma efortului fizic intens si imbunatatesc capacitatea de concentrare.
Ai deja un cont?