Solicitarile repetate la care este supusa incheietura sportivilor pot crea disconfort sau accidentari grave precum intinderi de ligamente, rupturi de cartilaje, etc.
Este extrem de important sa ai grija de articulatiile tale printr-un program de exercitii menit sa creasca flexibilitatea si sa previna rigiditatea articulara.
Exercitiile pentru articulatii au drept efect mentinerea unei musculaturi tonice, cresc flexibilitatea si previn fracturile. Fie ca esti sportiv sau nu, incheieturile mainilor trebuie supuse unor exercitii ce previn si elimina rigiditatea articulara.
Incheietura mainii este compusa din 8 oase mici (oase carpiene) care sunt legate intre ele prin intermediul unor ligamente, plus cele 2 oase lungi din zona antebratului (radius si cubitus). Incheietura mainii exercita miscari de flexie si extensie (miscarea mainii spre antebrat si inapoi), precum si miscari de pronatie si supinatie (miscari de rotatie a antebratului). Flexibilitatea si stabilitatea incheieturii mainii ajuta la prevenirea rigiditatii si problemelor articulare.
Una dintre cele mai comune probleme ce apar in zona incheieturii mainii este sindromul de tunel carpian (STC) si apare indeosebi la persoanele cu un antrenament prelungit. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin compresia nervului median, insotita de durere, parestezii, anestezii si hipotonie musculara. Nervul median este responsabil de inervatia motorie si senzitiva a degetelor (mai putin degetul mic). STC se manifesta prin slabiciune la nivelul degetelor, dureri intense ce incep de la nivelul cotului si coboara de-a lungul antebratului, pana in varful degetelor. Acest sindrom apare in mod frecvent in cazul persoanelor care lucreaza la calculator si tin mana excesiv de mult pe mouse.
Cu toate acestea, miscarile repetitive din timpul antrenamentelor de dezvoltare musculara si cele ce implica foarte mult incheietura mainii pot provoca, de asemenea, sindromul de tunel carpian. Daca aveti simptomele acestui sindrom, va trebui sa reduceti din stresul efectuat asupra incheieturii mainii si sa va adresati medicului specialist.
Prevenirea evolutiei bolii este primul pas in evitarea complicatiilor ulterioare. Specialistii recomanda tuturor pacientilor care se confrunta cu simptome sugestive pentru STC ca, ori de cate ori apar durerile, sa opreasca activitatea din acel moment, sa isi odihneasca mana si sa o scuture de cateva ori.
Iata cateva exercitii de mare ajutor, ce te ajuta sa previi durerile articulare.
1. Stretching pe flexie si extensie: Cu palma indreptata in sus si bratul tinut drept la 180 grade, tragem cu cealalta mana pana simti o intindere usoara pana la moderata. Tineti timp de 10-15 secunde in aceasta pozitie. Acelasi exercitiu se face pentru palma indreptata in jos. Faceti 10 repetari pentru flexie si 10 pentru extensie.
2. Mingea de tenis: Strangeti in pumn o minge de tenis timp de 5-10 secunde si repetati exercitiul de 10 ore. Acesta este un exercitiu eficient pentru cresterea rezistentei si, prin urmare, vor fi realizate doar 3 zile pe saptamana pentru ca afecteaza fibrele musculare, iar muschii trebuie sa se recupereze.
3. Rezistenta pe flexie si extensie: Infasurati o banda de rezistenta in jurul mainii cu palma orientata in sus si cotul lipit de corp ca si cum ai ridica o gantera. Contul se mentine in pozitia de 90 grade si mana se ridica doar atat cat permite incheietura. Exercitiul se repeta de 15 ori in 3 seturi. Se efectueaza aceleasi miscari doar ca palma va fi orientata in jos, iar miscarile sunt de extensie.
Pe langa atentia deosebita pe care trebuie sa o acordam corpului nostru in timpul antrenamentelor, organismul mai are nevoie de vitamine si minerale ce intaresc sistemul osos si protejeaza ligamentele si articulatiile. 4fit va ofera o gama larga de suplimente ce protejeaza organismul si mentine sanatatea acestuia: aici.
Ai deja un cont?