Iarna este anotimpul in care nu tinem cont de ceea ce consumam si, in mod categoric devenim mai lenesi, ajungand la sala mult mai rar decat de obicei.
Insa, odata ce scapam de zilele friguroase si incepem sa renuntam la haine, observam ca nu mai avem corpul bine lucrat din sezonul trecut, cu care ne-am laudat tuturor. Dar nu ne dam batuti, nu renuntam si acum, mai mult ca oricand, e timpul sa ne ambitionam si sa ne ocupam atent de corpul nostru!
Iar daca misiunea ta e sa scapi de grasimea de pe abdomen, noi te ajutam sa eviti 10 din cele mai comune greseli.
1. Esti nerabdator
Daca nu esti la prima incercare de a scapa de grasimea nedorita stii deja ca acesta este un proces anevoios si ai nevoie de multa motivatie si rabdare pentru a-ti atinge scopul. E usor sa devii frustrat, nerabdator atunci cand incerci sa slabesti si nu obtii rezultate intr-un timp foarte scurt. Nici nu ar fi posibil sa slabesti vizibil in doar cateva zile.
Ofera-i organismului tau un timp de 8 saptamani in care sa respecti programul de antrenament si sa ai grija ce alimente consumi.
2. Consumi prea mult zahar
Faptul ca reduci din numarul caloriilor consumate e un lucru bun, dar daca nu renunti la carbohidrati si zahar atunci cand incerci sa scapi de grasimea de pe abdomen degeaba incerci sa obtii rezultate pentru ca acestea nu vor aparea.
Incearca sa renunti la carbohidratii simpli precum pastele si painea, inlocuindu-le cu alternative mai sanatoase precum dovleceii. De asemenea, carbohidratii nu trebuie eliminati complet din nutritia ta, ci doar limitat consumul acestora.
3. Nu consumi proteine
Despre beneficiul consumului de proteine am vorbit detaliat in acest articol. Consumul proteinelor este indicat atunci cand doresti sa scapi de kilogramele in plus. Proteinele ajuta la dezvoltarea tesutului muscular slab si te ajuta sa arzi o cantitate mai mare de calorii. De altfel, proteinele sunt cea mai eficienta sursa de energie de care organismul are nevoie.
Inlocuiti felia de paine prajita de la micul dejun cu un ou fiert sau in locul gustarilor pe baza de chipsuri mancati cateva migdale. Shake-urile proteice si batoanele proteice sunt de asemenea o optiune excelenta de gustare ce te va ajuta sa iti potolesti foamea.
4. Nu dormi suficient
Odihna este un element esential atunci cand doresti sa slabesti. Organismul nostru are 2 hormoni inhibitori de apetit: grelina si leptina. Atunci cand nu oferi organismului tau orele de odihna necesare, nivelul de grelina creste, adica ne va fi foame mai des, iar cel de leptina scade, adica senzatia de satietate scade. Asta inseamna ca atunci cand nu oferim organismului somn suficient avem tendinta de a manca mai mult.
Specialistii recomanda un ciclu complet de somn de la 7 pana la 9 ore de somn.
5. Te antrenezi gresit
Cand te uiti in oglinda si vezi surplusul ala de grasime din jurul taliei te gandesti automat ca exercitiile pentru abdomen te vor ajuta sa arzi grasimea de pe abdomen. Insa, lucrurile nu stau chiar asa. Trebuie sa intelegi in primul rand ca grasimea se aduna pe abdomen pentru ca acolo e locul unde organismul tau stocheaza energia. Pentru asta ai nevoie de un antrenament complet, pentru toate grupele musculare.
Genuflexiunile si joggingul iti vor fi de mare ajutor. De asemenea, ridicarea de greutati arde grasimile mult mai rapid si in acelasi timp te ajuta sa iti tonifiezi musculatura. Cu alte cuvinte, orice antrenament de intensitate ridicata te va ajuta sa scapi de colacei.
6. Te antrenezi pana la epuizare
Organismul are nevoie de un echilibru, fie ca vorbim de nutritie sau de antrenamente. Daca nu esti obisnuit cu exercitiile de intensitate ridicata risti sa ajungi la epuizare, iar odihna este un factor esential atunci cand doresti sa slabesti. Un organism obosit inseamna un impact negativ asupra nivelului de cortizol ceea ce provoaca o crestere a grasimii stocate pe abdomen. Ai auzit des de expresia “O viata sanatoasa inseamna o viata echilibrata”. Ei bine, da! Chiar asa este si in cazul antrenamentelor. Tranzitia de la o viata sedentara la una activa nu inseamna trecerea directa la antrenamente dificile. Trebuie rabdare, multa munca si un plan foarte bine pus la punct.
7. Apelezi la tot felul de diete drastice
Schimbarile bruste nu sunt o metoda sanatoasa de a slabi, iar dietele drastice nu fac exceptie de la regula. Mai mult decat atat, dietele drastice ar trebui evitate cu orice pret, ne fac mai mult rau decat bine. Reducerea drastica de calorii consumate activeaza procesul de infometare, lucru care incetineste metabolismul, incetinind totodata si procesul de ardere a grasimilor. Ce ai putea face in schimb?
Redu in mod echilibrat caloriile ingerate si inlocuieste-le cu variante mai sanatoase, decat sa le elimini complet.
8. Esti foarte stresat
Ei, da! Asta este cu adevarat o problema cu care ne confruntam cu totii. Traim intr-o lume in care totul este accelerat, iar stresul este acum parte din noi toti si desi nu ai cum sa-l eviti complet, trebuie macar sa stii cum sa il gestionezi – nu numai pentru sanatatea psihica, ci si pentru bunastarea fizica. Stresul poate provoca un dezastru in corpul nostru. Si daca e sa vorbim strict de partea fizica, stresul produce mai mult cortizol si deci se activeaza o pofta mai mare pentru tot ce inseamna dulce.
Mergi la sala in mod regulat! Ai fi surprins sa vezi cat de mult te ajuta exercitiile fizice sa scapi de stres.
9. Nu iti urmaresti progresul
Stii senzatia aia cand abia te apuci de dieta si antrenament, iar timpul iti da impresia ca trece tare greu? Iar dupa doar 2 zile de antrenament intens si o dieta echilibrata ai impresia ca te antrenezi deja de 2 saptamani. Evident ca te astepti ca rezultatele sa apara dupa doar 2 zile pentru ca astea 2 zile ti se par o vesnicie. E ok sa te simti asa, dar trebuie sa ai rabdare si, cel mai important e sa nu renunti.
Monitorizeaza-ti atent obiectivele, consumul de alimente si verifica mereu cate calorii ai ars in timpul antrenamentelor. Sau pur si simplu noteaza-ti intr-o agenda fiecare masa pe care o consumi si planul de antrenament din fiecare zi. Acest lucru te va motiva sa mergi in aceeasi directie si te va face sa nu-ti pierzi concentrarea de la ceea ce ai de facut pentru a-ti atinge obiectivele.
10. Motivatia ta a disparut
E de inteles! Dupa o zi lunga si stresanta la locul de munca nu-ti mai arde de nimic si nu vrei decat sa te bucuri de mancare ta preferata (care cu siguranta nu e dintre cele mai sanatoase) si sa te uiti la un film cu punga de chips in fata. Cu toate acestea o zi mai proasta nu ar trebui sa te abata de la drum prea mult. Se mai intampla sa ai parte de zile mai putin bune, iar asta iti va taia complet cheful de sala.
Dar daca se intampla asa, opteaza totusi pentru o plimbare de seara sau niste exercitii mai usoare si fa-ti pofta mancand ceea ce-ti place dar intr-o cantitate mai mica decat de obicei. Orice e mai bun decat nimic.
Si inca ceva: asigura-te ca, indiferent de dieta pe care alegi sa o urmezi sau regimul de exercitii pe care il adopti, o faci pentru ca iti doresti cu adevarat. In caz contrar, vei intampina dificultati mari in mentinerea motivatiei si nu te vei bucura atat de mult atunci cand rezultatele incep sa apara.
Ai deja un cont?