Greutatea este una dintre cele mai comune probleme ale oamenilor in ceea ce priveste aspectul lor fizic.

Totodata, mancarea reprezinta viata, energie si are legatura cu placerea de a trai. Si atunci, cum impacam aceste obiceiuri in asa fel incat sa ne bucuram de un stomac plin si de un corp de invidiat?

Grasimea in exces nu numai ca iti afecteaza organismul, fizic vorbind, dar poate creste si riscul de a dezvolta anumite afectiuni, cum ar fi: atacuri cerebrale, diabet, boli de inima si cancer.

Cu totii stim ca este foarte usor sa te ingrasi dar foarte greu sa pierzi in greutate. Pentru a slabi trebuie sa te axezi pe anumite exercitii si sa reduci aportul caloric din dieta ta.

Cand iti propui sa pierzi in greutate trebuie sa stii ca acesta este un proces lung care implica exercitii fizice , schimbari in dieta alimentara si schimbari in stilul de viata.

Iata cateva sfaturi referitoare la nutritie care te vor ajuta in acest proces:

>>Revizuieste-ti dieta

Pe langa exercitiile fizice este nevoie sa faci si cateva schimbari in dieta ta alimentara. Poate ca alimentele de tipul fast-food, gustarile semi-preparate si sucurile acidulate ti se par extraordinar de gustoase, dar trebuie sa stii ca acestea sunt deosebit de nocive pentru organismul tau, cauzand depunerea de grasimi pe abdomen si nu numai.

>>Diminueaza-ti aportul caloric pe parcursul unei zile

Este stiut faptul ca daca vrei sa slabesti trebuie sa iti reduci numarul de calorii consumate. Este recomandat sa reduci consumul de zahar si amidon deoarece aceste tipuri de alimente au calorii negative care se depoziteaza in organism sub forma de grasimi si nu iti ofera un plus de energie. In schimb, este bine sa ai o dieta bogata in fructe, legume, cereale integrale, proteine provenite din pui, curcan, peste sau tofu.

>>Evita gustarile tarzii

Gustarile tarzii sau cele dintre mese ar trebui evitate. Daca totusi simti o foame teribila intre mese, alege alimente sanatoase cum ar fi: morcovi, telina, fructe sau nuci.

>>Mananca portii mai mici

Reducerea cantitatii portiilor consumate te ajuta sa slabesti. Asigura-te ca incluzi in dieta ta zilnica alimente din toate categoriile, dar consuma-le cu moderatie.

>>Mentine-te hidratat

Sa te mentii hidratat este extrem de important. Bea multa apa intrucat iti va da senzatia de satietate intre mese. Inlocuieste sucurile acidulate si siropul de fructe cu apa pentru a nu consuma calorii in exces. Asigura-te ca bei cel putin 8 pahare de apa pe zi.

>>Consuma mai putini carbohidrati

Carbohidratii sunt o sursa importanta de energie, dar majoritatea dintre noi au tendinta sa consume mai multi carbohidrati decat au nevoie. Surplusul de carbohidrati se depoziteaza in organism sub forma de grasime.

>>Consuma mai multe proteine

Alege proteinele provenite din carnea de peste, pui, curcan si oua. Organismul tau consuma mai multa energie in procesul de digestie al proteinelor decat consuma in digestia carbohidratilor si grasimilor. Tinand cont de acest fapt, o dieta bogata in proteine este mai eficienta in procesul de pierdere in greutate.

>>Evita consumul de alcool

Bauturile alcoolice contin foarte mult zahar si zaharul ingrasa. De asemenea, alcoolul iti solicita in exces ficatul care este fortat sa lucreze pentru a elimina toxinele ingerate, avand si efect negativ asupra musculaturii. In concluzie, alcoolul contribuie la acumularea grasimilor in organism asa ca este indicat sa renunti la el.

Alimente care te ajuta sa elimini grasimea din organism

Exista anumite alimente care te ajuta sa reduci grasimea din organismul tau. Iata ce alimente ar trebui sa introduci in dieta ta alimentara:

1. Nucile

Majoritatea nucilor contin Omega-3 (Acid Alpha-Linoleic), unele specii in cantitate mai mare, altele mai mica. Ingredientul din nuci care chiar te ajuta sa pierzi in greutate este grasimea mononesaturata. Nucile sunt o sursa bogata de Omega-3 iar 28 de grame de nuci ii ofera organismului tau 3g de Acid Alpha-Linoleic.

2. Ghimbirul

Folosit de secole pentru tratarea problemelor digestive, ghimbirul poate ajuta si la reducerea inflamatiilor, la accelerarea circulatiei sanguine si la refacerea musculaturii in urma antrenamentelor intense. De asemenea, s-a demonstrat faptul ca ajuta la accelerarea metabolismului, fapt ce are ca si consecinta arderea grasimilor din organism.

3. Faina de ovaz

Acest carbohidrat cu ardere lenta ajuta la mentinerea unui nivel scazut al insulinei si al zaharurilor din sange, favorizand astfel arderea grasimilor. De fapt, oamenii de stiinta au relevat faptul ca sportivii care consuma carbohidrati cu ardere lenta dimineata, ard mai multe calorii pe parcursul zilei si in timpul antrenamentelor fata de cei care consuma alte tipuri de carbohidrati.

4. Avocado

Acizii grasi mononesaturati din avocado sunt arsi cu usurinta in timpul antrenamentelor. Avocado mai contine si mannoheptulose, un carbohidrat care diminueaza cantitatea de insulina eliberata in organism si favorizeaza absorbtia de calciu, ambele procese fiind esentiale in arderea grasimilor.

5. Somonul

Acest tip de peste este o sursa bogata de Omega-3, acizi grasi esentiali (EPA si DHA), care ajuta la arderea grasimilor impiedicand totodata depozitarea lor in organism.

Consumul de somon la cina te poate ajuta sa dormi mai bine. Un studiu realizat de cercetatorii americani a concluzionat faptul ca indivizii care au consumat somon de 3 ori/saptamana la cina, pe o perioada de 6 luni, au reusit sa scape de insomnie si sa obtina un somn de calitate mai repede decat aceia care si-au luat proteinele din carnea de vita, porc sau pui.

Grupul care a consumat somon a inregistrat o variatie mai scazuta in ceea ce priveste bataile inimii si o concentratie mai ridicata de Vitamina D in organism, ambele procese favorizand somnul. Este stiut faptul ca deficitul de Vitamina D, influenteaza negativ calitatea si cantitatea somnului. Vestea buna este ca 85g de somon consumat ofera organismului intre 600-10.000IU. Lipsa somnului creste apetitul si starea de anxietate, fapt ce te va determina sa mananci in exces.

6. Boabele de soia

Boabele de soia sunt sursa de baza a proteinei din soia, care s-a dovedit a fi la fel de eficienta in cresterea masei musculare ca si proteinele din zer sau vita. S-a dovedit si faptul ca soia ajuta la scaderea in greutate prin diminuarea apetitului.

7. Apa

Apa poate fi cel mai mare aliat al tau in lupta cu grasimile. Consumul a 2 cani de apa rece accelereaza metabolismul cu 30%. Daca bei 2 cani de apa rece inainte de fiecare masa pe parcursul unui an, vei reusi sa arzi 17.400 de calorii extra, adica vei cantari cu 2,5kg mai putin.

8. Semintele de in

Semintele de in contin acizi grasi esentiali Omega-3 si Acid Linoleic. S-a demonstrat ca Acizii Grasi Omega-3 activeaza acele enzime din organism care stimuleaza arderea grasimilor si impiedica depozitarea acestora.

9. Grepfrut

Un studiu al cercetatorilor de la Clinica Scripps din California a demonstrat ca indivizii care au consumat o jumatate de grepfrut sau au baut 240 de ml de suc de grepfrut de 3 ori pe zi, fara a face alte modificari in dieta lor alimentara au pierdut aproximativ 3-4 kg pe parcursul a 12 saptamani. Aceste rezultate se datoreaza faptului ca grepfruturile reduc nivelul de insulina din sange si contin naringina - o flavonoida care impiedica acumularea de grasimi in organism.

10. Mierea

Da! Mierea contine zahar insa, este situata la baza scarii glicemice. Mentinerea nivelului de insulina scazut si stabil este esential organismului pentru arderea grasimilor. De asemenea, mierea este foarte bogata in Oxid Nitric, ajutand astfel la eliminarea celulelor de grasime din organism.

11. Untul de arahide

Untul de arahide este un alt aliment bogat in Acizi Mononesaturati care ajuta la pierderea in greutate. Majoritatea producatorilor inlocuiesc insa acest acid cu zahar asa ca evita produsele comerciale si opteaza pentru untul de arahide natural, fara alti aditivi.

12. Ouale

Stii deja ca ouale sunt o sursa bogata de proteine dar, ceea ce nu stiai, este ca acestea te ajuta si sa slabesti. Specialistii in nutritie sutin ca persoanele care mananca oua la micul dejun ingereaza mai putine calorii pe parcursul zilei.

 

13. Broccoli

Desi brocoli este sarac in calorii si carbohidrati, iti ofera o senzatie de satietate de lunga durata, fapt ce te va ajuta sa mananci mai putin.

14. Uleiul de masline

Ca si fructele de avocado, uleiul de masline este o sursa bogata de Acizi Grasi Monosaturati. Iti ofera energie, reduce colesterolul si imbunatateste circulatia sanguina.

15. Afinele

Afinele sunt foarte eficiente in reducerea grasimii. Au o concentratie ridicata de acid organic care actioneaza asemenea unui catalizator pentru enzime. Aceste enzime au rolul de a reduce depozitele de grasime. Fructele uscate ca stafidele, caisele si smochinele sunt si ele recomandate daca vrei sa slabesti.

16. Lamaile

Pentru un abdomen plat incearca sa bei dimineata zeama de lamaie amestecata cu apa. De asemenea, poti folosi zeama de lamaie la salata. Lamaia ajuta ficatul sa elimine mai eficient grasimile din organism. In plus, trebuie sa bei multa apa pentru a accelera acest proces.

17. Ceaiurile din plante

Ceaiurile din plante accelereaza metabolismul, reduc stresul si ajuta la detoxifierea organismului. Incearca sa bei intre 3-4 cesti de ceai pe zi, fara sa adaugi lapte sau zahar. Un mod eficient de a scapa de grasimea abdominala este sa inlocuiesti sucurile acidulate si alimentele pe baza de zahar cu ceaiurile.

18. Uleiul de peste/ Acizii grasi-Omega3

Omega-3 si uleiul de peste te ajuta sa scapi de grasime. Consuma cel putin 6 grame de ulei de peste sau scrumbie/somon de cel putin doua ori pe saptamana. Mai poti consuma si seminte de chia (salvie hispanica), fiind bogate in proteine, vitamina B, calciu si antioxidanti.

19. Acid Linoleic (GLA si CLA)

Acidul Linoleic Conjugat si Acidul Linoleic Gamma (GLA) te ajuta sa slabesti prin activarea tesutului adipos brun (BAT) sau grasime bruna (una din cele doua tipuri de grasime sau tesut adipos, celalalt fiind tesutul adipos alb sau grasimea de culoare alba, gasite la mamifere). Iti poti alimenta organismul cu GLA prin consumarea uleiului de floarea-soarelui, de exemplu. Te poti baza si pe suplimentele alimentare pe baza de GLA si CLA care te ajuta sa reduci grasimea prin faptul ca ajuta organismul sa utilizeze din resursele de grasime deja depozitate.

20. Acizii Grasi Monosaturati (MUFA)

Acizii grasi monosaturati precum Omega-9 joaca un rol important in arderea grasimilor. Pentru a-ti lua doza zilnica de MUFA, poti folosi pentru gatit ulei de floarea soarelui, ulei de sofranel sau ulei de masline. Alte alimente bogate in MUFA sunt: alunele, maslinele, nucile de macadamia si avocado.

Schimba-ti stilul de viata

Pe langa o dieta alimentara sanatoasa si exercitii fizice, este important sa aduci anumite schimbari in stilul tau de viata pentru a grabi acest proces si sa te mentii in forma. Este important sa ai o atitudine pozitiva. Daca crezi ca esti capabil sa reusesti, o vei face. De fapt, trebuie sa te inarmezi cu rabdare pentru ca nu poti obtine rezultatele asteptate imediat. Iata ce schimbari trebuie sa faci:

1. Dormi suficient

Lipsa somnului iti creeaza o stare de anxietate, de oboseala si astfel vei fi predispus sa cedezi nevoii de a manca in exces, pentru a compensa lipsa de energie pe care organismul tau o resimte. Starea de oboseala determina organismul sa produca Grelina (un hormon peptidic care stimuleaza apetitul). Este recomandat sa dormi cel putin 7 ore/noapte.

2. Redu stresul

Stresul este o componenta nelipsita din viata noastra. Stresul ridicat poate creste nivelul de cortizol, un hormon steroid, mai precis un glucocorticoid produs de glanda suprarenala, si care determina organismul sa depoziteze grasimi.

3. Fii persistent

Este in natura umana sa cautam rezultate rapide, rabdarea nefiind unul dintre punctele noastre forte. De obicei, cand vrem sa obtinem un abdomen plat sau sa pierdem in greutate, ne asteptam sa obtinem rezultatele dorite intr-o perioada scurta de timp. Atunci cand dupa aceasta scurta perioada nu reusim sa vedem nici o diferenta, suntem tentati sa abandonam.

Cel mai important lucru atunci cand vrem sa slabim este sa fim persistenti. Asa cum bine stim, natura este persistenta, timpul trece, indiferent de ce am face noi. La fel ca natura, trebuie sa fii motivat si rabdator, sa faci pasi marunti in fiecare zi, sa mananci sanatos, sa faci execitii zilnic si sa te mentii in forma. Trebuie sa iti acorzi timp inainte de a vedea rezultatele. Evita sa te extenuezi in acest proces, pentru ca este unul care cere timp. Cel mai important lucru este sa iti mentii o atitudine pozitiva si sa fii fericit. Asigura-te ca iti contorizezi progresul pentru a stii cat mai ai pana sa iti atingi obiectivul.