Atunci cand vine vorba de cresterea masei musculare, forta si refacerea sunt 2 procese extrem de importante de care trebuie sa tii cont.
Aminoacizii stau la baza formarii proteinelor, reprezentand caramizile din care sunt construiti muschii, iar cantitatea de aminoacizi consumata este esentiala in dezvoltarea masei musculare.
Ce inseamna BCAA?
BCAA sau aminoacizi esentiali cu lant ramificat sunt considerati a fi cei mai buni aminoacizi ce ajuta la dezvoltarea masei musculare si recuperarea rapida dupa efort intens. De fapt, BCAA este un grup de 3 aminoacizi, Leucina, Valina si Izoleucina, esentiali pentru organism intrucat corpul nostru nu poate sa ii produca in mod natural.
Aminoacizii esentiali organismului nostru sunt fenilalanina, valina, treonina, triptofanul, metionina, leucina, izoleucina, lizina si histidina. Asadar, avem aminoacizi esentiali, grasimi esentiale, insa nu putem vorbi de carbohidrati esentiali.
Care e diferenta intre aminoacizi esentiali si ne-esentiali?
Aminoacizii esentiali nu pot fi produsi in mod natural de catre organism. Acest tip de aminoacizi poate fi luat doar din diverse alimente pe baza de proteina animala sau din diverse combinatii de alimente vegetale. Exista 9 tipuri de aminoacizi esentiali: histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, triptofan si valina. Pe de alta parte, organismul este capabil sa produca in mod natural aminoacizi neesentiali din vitamine si alti aminoacizi.
Termenul de “neesential” nu inseamna in mod obligatoriu mai putin important, ci semnifica faptul ca acest tip de aminoacizi nu trebuie sa ajunga neaparat in organism din sursele exterioare. Corpul poate sintetiza aminoacizii neesentiali pe baza altor substante, in special din aminoacizii esentiali. De asemenea, este important de stiut ca exista si cativa aminoacizi neesentiali, precum glutamina, care sunt vitali pentru organism. Exista 13 tipuri de aminoacizi neesentiali: alanina, arginina, acid aspartic, cisteina, cistina, acid glutamic, glutamina, glicina, hidroxiprolina, prolina, serina si tirozina.
Aminoacizii esentiali cu lant ramificat, BCAA, sunt cei mai importanti aminoacizi pentru sportivi, acestia fiind metabolizati in muschi. Dupa digestie, odata ce proteina se descompune in aminoacizi, acestia sunt utilizati fie pentru a dezvolta noi proteine sau sunt utilizati drept combustibil pentru a produce energie. Insa ceea ce ne intereseaza pe noi de fapt este felul in care aminoacizii BCAA ajuta la dezvoltarea masei musculare, recuperarea rapida dupa efort intens si, bineinteles, modul in care BCAA ne ajuta sa tragem de fiare.
TOP 5 Beneficii ale BCAA
#1 BCAA sustine sinteza proteica
Aminoacizii cu lant ramificat stimuleaza sinteza proteica musculara, ce consta in construirea de proteine musculare, aminoacid cu aminoacid, asemenea unui zid de caramizi. Luand in considerare faptul ca antrenamentele presupun un stres in plus asupra corpului si ca exista posibilitatea ruperii tesutului muscular, procesul de recuperare este esential, iar asta face din aminoacizii BCAA cel mai important supliment pentru orice sportiv.
Procesul de rupere a tesutului muscular este inevitabil atunci cand antrenamentele sunt solicitante, insa ceea ce conteaza este procesul de crestere a masei musculare, iar BCAA nu doar ca te ajuta sa dezvolti masa musculara, te ajuta sa grabesti procesul de recuperare si sa elimini mult mai usor starea de oboseala.
CONCLUZIE >> BCAA ajuta la cresterea rapida a masei musculare si imbunatateste procesul de recuperare.
#2 BCAA intareste sistemul imunitar
Atunci cand te antrenezi corpul este expus stresului si oboselii excesive, asadar, ai nevoie de un sistem imunitar puternic pentru a face fata provocarilor zilnice. Si cum organismul nu poate produce in mod natural aminoacizi BCAA, suplimentarea cu BCAA devine prioritate pentru toti sportivii.
Suplimentele pe baza de BCAA te vor ajuta sa mentii mereu o stare generala de bine si sa intaresti sistemul imunitar.
CONCLUZIE >> BCAA ajuta la fortificarea sistemului imunitar.
#3 BCAA ajuta la arderea grasimilor
Probabil asta e o noutate pentru tine, insa e adevarat! BCAA te ajuta sa scapi de grasimea nedorita si, in acelasi timp, sa cresti in masa musculara. Un studiu realizat in 1997 a confirmat faptul ca suplimentele cu BCAA ajuta la o ardere mai intensa a grasimilor, in special a celor din zona abdominala. Se pare ca leucina ar contribui cel mai mult la arderea grasimilor, prin cresterea nivelului de energie ce sustine realizarea unor antrenamente mai intense si de lunga durata.
CONCLUZIE >> Cu cat consumul de BCAA creste, cu atat mai mult corpul tau se va dezvolta armonios si placut (atat in masa musculara, cat si in ceea ce priveste arderea grasimilor).
#4 BCAA creste forta si rezistenta
Antrenamentele nu presupun doar mentinerea unei mase musculare optime, ci si dorinta de a obtine mereu performanta. Scopul consta in incercarea de a obtine mereu mai mult pentru a deveni mai puternic, iar acest lucru implica multa forta si rezistenta.
BCAA contribuie semnificativ la cresterea fortei si rezistentei musculare, functionand totodata ca un substitut al glicogenului. Se stie ca un nivel scazut de glicogen poate compromite masa musculara.
Un studiu realizat pe barbati care s-au antrenat timp de 12 saptamani si carora li s-a dat spre consum 4 g de leucina pe zi, arata ca acestia au avut un nivel mult mai ridicat de forta si rezistenta spre deosebire de ceilalti barbati care nu au consumat leucina.
CONCLUZIE >> Aminoacizii BCAA te ajuta sa cresti forta si rezistenta organismului tau, iar daca mai adaugi in dieta ta si creatina, rezultatele sunt mult mai eficiente.
#5 BCAA elimina starea de oboseala
Un antrenament mai intens si de durata mai mare iti consuma din energie si te epuizeaza mult mai rapid decat atunci cand consumi BCAA.
Cei mai multi oameni considera ca a fi obosit este un lucru bun si inseamna ca ai depus suficient efort pentru a obtine rezultatele dorite. Insa lucrurile nu stau chiar asa! Cu cat obosesti mai repede cu atat mai greu iti este sa te refaci rapid dupa un antrenament intens, iar BCAA este cea mai buna sursa de energie si refacere.
E adevarat ca trebuie sa simti ca ai muncit dupa o zi de antrenament, insa asta nu inseamna ca trebuie sa te simti distrus, complet epuizat.
Cu cat procesul de recuperare e mai rapid, cu atat mai repede te intorci la antrenamente.
CONCLUZIE >> Consuma suplimente pe baza de BCAA inainte/in timpul/dupa antrenamente pentru a reduce oboseala psihica si pentru a imbunatati timpul de recuperare.
Cum se administreaza BCAA?
Specialistii recomanda administrarea de 5-10 grame de BCAA per portie de 2-4 ori pe zi. Prima portie se consuma dimineata pe stomacul gol, a 2-a portie cu 30 minute inainte de inceperea antrenamentului, a 3-a cu 30 minute dupa antrenament, iar ultima portie la cina.
4Fit iti ofera o gama variata de suplimente BCAA: click aici.
Ai deja un cont?