Importanta prezentei vitaminelor si mineralelor in organismul nostru este esentiala, cu atat mai mult cand practici un sport.

De ce sunt importante vitaminele pentru organismul nostru? Cu totii stim ca organismul are nevoie de vitamine pentru a se mentine sanatos si pentru a avea un sistem imunitar puternic. Beneficiile sunt multiple si pentru aceasta e nevoie sa facem un top al celor mai importante vitamine pe care orice persoana trebuie sa le consume.

Atunci cand doresti sa pierzi in greutate sau sa iti dezvolti masa musculara, nu este suficient doar sa fii atent la caloriile, proteinele, carbohidratii pe care le consumi, micronutrientii (vitaminele si mineralele) sunt la fel de importanti precum nutrientii.

Vitamine solubile in apa (hidrosolubile)

Cele mai importante vitamine pe care trebuie sa le furnizezi organismului tau sunt cele solubile in apa. Aceste vitamine trebuie administrate zilnic intrucat nu sunt depozitate in organism.

1. Vitamina B1 (Tiamina)

Principalul scop al tiaminei este transformarea carbohidratilor in energie. De asemenea, vitamina B1 este benefica pentru sistemul nervos si pentru imbunatatirea functiei sistemului digestiv. Tiamina distruge bacteriile ce provoaca tulburari ale tractului intestinal.

Sursa: semintele de floarea soarelui, fasolea neagra si lintea.

2. Vitamina B2 (Riboflavina)

O alta vitamina importanta din categoria B este riboflavina sau vitamina B2, un antioxidant puternic ce prelucreaza cei mai importanti macronutrienti (proteine, carbohidrati si grasimi) pe care ii transforma in energie. De altfel, riboflavina actioneaza si asupra pielii, asigurand un ten sanatos.

Sursa: ficatul de vitel (furnizeaza peste 100% din necesarul zilnic), lapte (furnizeaza aproape 30% din necesarul zilnic).

3. Vitamina B3 (Niacina)

Niacina prezinta un rol important in producerea de energie, mentine sanatos sistemul nervos si sustine sanatatea sistemului digestiv.

Sursa: piept de pui (furnizeaza 72% din necesarul zilnic la o portie de 140 g), piept de curcan, peste.

4. Vitamina C

Vitamina C este una dintre cele mai recunoscute vitamine ce ajuta in lupta impotriva racelilor. Datorita proprietatilor sale antioxidante, vitamina C ajuta, de asemenea, si la mentinerea unui sistem imunitar puternic. De altfel, vitamina C are un rol semnificativ si in sanatatea ligamentelor si tendoanelor.

Sursa: Cei mai multi considera ca portocalele au un continut ridicat de vitamina C, insa acestea au tocmai cel mai scazut nivel de vitamina C. Capsunile, varza de Bruxelle, broccoli, ardei gras rosu si papaya iti ofera peste 300% din necesarul zilnic.

5. Biotina

Biotina este un nutrient ce permite organismului sa maximizeze utilizarea de elemente nutritive pe care le primeste si impiedica depunerea colesterolului pe vasele de sange.

Sursa: Din nefericire, biotina nu se gaseste in cantitati suficiente in mancare si atunci este nevoie a fi preluata din suplimentele nutritive pe baza de multi vitamine. Se gaseste in alimente, insa in cantitati nesemnificative, precum: ficat, legume, rosii, salata verde si migdale.

6. Acidul Folic (vitamina B9)

Acidul Folic este o vitamina extrem de importanta in special pentru femeile insarcinate sau cele care incearca sa ramana insarcinate. Aceasta vitamina favorizeaza dezvoltarea normala a fatului. De asemenea, vitamina B9 ajuta la formarea de noi celule si previne anemia.

Sursa: Un pahar de linte se dovedeste a fi o sursa extraordinara de acid folic ce completeaza pana la 90% din necesarul zilnic. Alte surse de acid folic ar fi: fasolea, asparagus, spanac si fasolea neagra.

Vitamine solubile in grasime (liposolubile)

Vitaminele solubile in grasime sunt o alta categorie importanta de vitamine de care organismul are nevoie insa nu trebuie consumate in exces intrucat pot stopa efectul altor vitamine. Din aceasta categorie fac parte 4 vitamine: vitamina A, D, E si K.

7. Vitamina A

Vitamina A, cunoscuta si sub denumirea de retinol, are functia principala de a asigura organismului un sistem imunitar sanatos si mentine sanatatea ochilor. De asemenea, vitamina A prezinta un rol important si in cresterea oaselor.

Sursa: Una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina A ramane morcovul care asigura peste 600% din necesarul zilnic. Alte surse ar fi spanacul si cartoful dulce.

8. Vitamina D

Vitamina D, numita si antirahitica, este esentiala in resorbtia calciului si fosforului la nivelul intestinului, sustinand sanatatea osoasa.

Sursa: Pe langa sursa naturala ce vine de la lumina solara, vitamina D se mai obtine din lapte, somon, creveti si oua.

9. Vitamina E

Vitamina E actioneaza ca un antioxidant si ajuta la intarirea sistemului imunitar. In plus, vitamina E repara tesuturile organismului si ajuta la o recuperare mai rapida dupa antrenamentele intense.

Sursa: seminte de floarea soarelui, migdale, masline, spanac si papaya.

10. Vitamina K

In sfarsit, ultima vitamina din topul celor mai importante 10 vitamine de care organismul are mare nevoie, vitamina K , numita si “vitamina antihemoragica”, ajuta la coagularea sangelui.

Sursa: varza, spanac, varza de Bruxelle, broccoli si salata verde.

 

In concluzie, vitaminele servesc drept catalizatori pentru anumite reactii din corpul nostru si daca acesti catalizatori lipsesc, functiile organismului nostru nu mai functioneaza in parametri normali si astfel apare riscul crescut de dezvoltare a bolilor.

Asigura-te ca din dieta ta nu lipsesc proteinele si vitaminele necesare!