Exercitiile fizice: secretul unei vieti sanatoase si armonioase.
“Mens sana in corpore sano” (O minte sanatoasa intr-un corp sanatos). Ideea de exercitii fizice a fost apreciata inca din stravechi, in zilele noastre acest domeniu fiind in continua dezvoltare.
Miscarea, sub orice forma a sa, ne ajuta atat la formarea unui corp frumos si sanatos cat si a unei minti sanatoase. Ritmul de viata actual al multor persoane este predispus la sedentarism, miscarea reprezentand un factor fundamental in acest caz.
Lipsa activitatilor fizice si locurile de munca ce implica statul pe scaun (de cele mai multe ori intr-o pozitie gresita) timp de mai multe ore dar si un regim alimentar nesanatos vor duce in timp la supraponderalitate, obezitate, anxietate sau chiar depresie.
Activitatea fizica inseamna orice miscare corporala ce implica consumul de energie iar exercitiile fizice inseamna miscari structurate si programate pentru a modela si a mentine conditia fizica. Pentru construirea unui program de exercitii eficient, acesta ar trebui sa cuprinda: exercitii fizice cardio (aerobice), exercitii fizice pentru forta, exercitii fizice pentru mobilitate si exercitii fizice pentru echilibru si agilitate.
Cu ajutorul exercitiilor fizice se dezvolta anumite calitati esentiale ale miscarii, cum ar fi coordonarea, rezistenta, viteza, flexibilitatea si forta. De asemenea, miscarea are un efect pozitiv si asupra sistemelor din organism (nervos, osos, circulator, digestiv si respirator) : mentine in forma sistemul cardiovascular, mentine si consolideaza masa musculara si densitatea osoasa, reduce riscul ingrasarii si mentine o greutate constanta, reduce tensiunea arteriala, imbunatateste si consolideaza starea de spirit.
Corpul uman (cu peste 650 de muschi) este conceput pentru a face miscare. Timpul insa reprezinta pentru multi o problema, astfel incat alegerea scarilor in locul liftului sau mersul pe jos chiar si pe o distanta mai mica, sunt doar doua exemple de exercitii ce pot fi facute zilnic, indiferent de program. Un alt factor important pentru care miscarea este fundamentala este faptul ca ne fereste de anumite boli de inima, de diabet, osteoporoza si nu numai. Prin miscare, sistemul imunitar se va imbunatati considerabil, inducand starea de bine.
In numeroase studii s-a demonstrat faptul ca miscarea ajuta atat la imbunatatirea calitatii vietii, cat si la consolidarea unui corp armonios, acestea fiind poate printre cele mai importante motive pentru care orice persoana ar trebui sa se hotarasca sa inceapa un program de exercitii.
Fie ca vorbim de practicarea unui sport anume, sau vorbim de alergat, dans, fitness, aerobic, miscarea inseamna in primul rand sanatate si va ajuta la imbunatatirea imaginii personale.
Ai deja un cont?