Si atunci care este solutia? Cel mai bine este sa alegi calea de mijloc, sa consumi carbohidrati dar sa nu exagerezi.
Daca cumva te confrunti in ultimul timp cu o senzatie apriga de oboseala, cu o stagnare a cresterii musculare si cu probleme digestive, este un semn ca ai exagerat cu consumul de carbohidrati (paste, cereale si alte alimente bogate in carbohidrati). Si cu siguranta te simti tentat de fiecare data cand mergi la magazin sa iti umpli caruciorul de cumparaturi cu alimente bogate in carbohidrati rafinati sau cu o concentratie foarte mare de zahar, in detrimentul alimentelor bogate in proteine. Si asta chiar cu riscul de a atenta la silueta ta frumoasa si la masa ta musculara bine definita.
Cheia de a castiga razboiul impotriva kilogramelor in plus este sa alegi alimente sanatoase, sarace in carbohidrati si bogate in vitamine, minerale si proteine. De acestea din urma are nevoie organismul tau pentru a putea avea un corp cu o masa musculara bine definita.
Am alcatuit pentru tine o lista cu alimente "vedeta", sarace in carbohidrati dar cu o mare valoare nutritiva pentru a-ti mentine silueta sau pentru a obtine corpul pe care ti-l doresti.
1. Dovleceii
Dovleceii reprezinta leguma ideala pe care sa o ai la indemana atunci cand doresti sa reduci numarul de carbohidrati din dieta ta zilnica. Dovleceii pot fi cosumati singuri sau impreuna cu friptura. De asemenea, pot fi folositi la diferite tocaturi in locul cartofilor sau adaugati in compozitia pentru clatite pentru a reduce cantitatea de faina folosita.
Desi nu sunt considerati de majoritatea oamenilor superalimente, dovleceii sunt foarte bogati in nutrienti esentiali, cum ar fi Vitamina B6, Potasiu, Magneziu si Vitamina C.
2.Conopida
Exista un motiv bun pentru care conopida a fost numita "amidonul degresat". Datorita texturii sale unice atunci cand este gatita, conopida poate fi folosita ca o alternativa saraca in carbohidrati la cartofii pisati,mac, branza, si chiar crusta pentru pizza.
La fel ca si broccoli si varza, conopida iti alimenteaza organismul cu o cantitate mare de antioxidanti.
3.Sfecla Mangold (sfecla elvetiana)
Acesta este un aliment care nu ar trebui sa lipseasca din cosul tau de cumparaturi. Poti sa o gatesti la aburi sau poti folosi frunzele intregi ca alternativa la tortillias atunci cand prepari taco.Sfecla elvetiana este foarte bogata in Vitamina K si, potrivit unui articol publicat in "The Journal of Nutrition", aceasta ajuta la reducerea riscului de a face cancer sau de a dezvolta boli de inima.
4. Ciupercile
De la cele mai comune specii de ciuperci pana la cele mai exotice, acestea sunt un aliment sarac in carbohidrati si bogat in multe alte substante nutritive. Sunt un aliment plin de savoare, cu o aroma asemanatoare cu cea a carnii, acesta fiind motivul pentru care vegetarienii inlocuiesc carnea cu ciupercile. Ciupercile sunt bogate in antioxidanti si au un numar redus de calorii. Datorita continutului ridicat de Potasiu, ciupercile ajuta la reglarea tensiunii arteriale si datorita continutului ridicat de Zinc, te ajuta sa reduci stresul si sa scapi de starea de anxietate.
Ciupercile contin o serie de micronutrienti cum ar fi Vitamina B9, Vitamina B3, Vitamina B5, Vitamina B2, Vitamina B1, Vitamina B6, Cupru, Fier, Magneziu, Fosfor, Potasiu, Seleniu, Zinc si fibre, si din aceasta cauza ele ajuta la intarirea sistemului imunitar.
5.Telina
Avand in vedere ca telina este formata din 95% apa, nu este o surpriza faptul ca aceasta este foarte saraca in carbohidrati. Poate fi consumata singura, sau in combinatie cu alte alimente. Este o planta cu un continut nutritiv ridicat, asa ca este aliatul tau de nadejde in procesul de a obtine un abdomen cu 6 patratele.
Telina este bogata in Vitamina K, care ajuta la intarirea scheletului osos.
6. Rosiile cherry
Cu o aroma mult mai buna decat rosiile comune, pe care le gasesti in majoritatea magazinelor, rosiile cherry sunt o cale ideala de a-ti mentine nivelul de energie ridicat fara a avea o cantitate ridicata de carbohidrati in dieta ta. Rosiile cherry pot fi consumate singure sau in combinatie cu alte alimente.
7.Caisele
Caisele sunt fructe sarace in zaharuri si pot fi consumate si in combinatie cu iaurt. Tesutul portocaliu al caiselor este foarte bogat in betacaroten, un antioxidant care ajuta la imbunatatirea functiilor creierului. De asemenea, numeroase studii in domeniu arata ca aceste fructe si uleiul extras din samburii lor, protejaza inima si celelalte organe de o multitudine de afectiuni. Fibrele continute de caise contribuie la buna functionare a tranzitului intestinal si ajuta la eliminarea problemelor de constipatie.
8.Avocado
Este un fruct cu un continut scazut de zahar si cu un procentaj mare de carbohidrati (75%) care provin insa din fibre nedigerabile. Fructele de avocado contin de asemenea grasimi monosaturate, care sunt bnefice pentru inima.
9.Capsunile
La fel ca si fructele de padure, capsunile sunt sarace in zahar, fiind o gustare delicioasa si sanatoasa. Capsunile sunt foarte bogate in vitamina C, oferindu-ti un plus de energie, atunci cand trebuie sa faci fata antrenamentelor intense.
10.Grapefruit
Aceste fructe au cu 20% mai putin zahar decat portocalele si sunt o sursa bogata de Vitamina C. De asemenea, ele ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar.
11.Somonul
Somonul este o sursa bogata de proteine si ajuta la dezvoltarea masei musculare. Este o sursa bogata de Vitamina B12, care ajuta la buna functionare a sistemului nervos.
12.Pulpele de pui
Desi poate ai alege pieptul de pui, trebuie sa stii ca pulpele sunt mai gustoase si nu se usuca atat de mult atunci cand sunt gatite. Pe langa faptul ca sunt o sursa bogata de proteina, pulpele de pui sunt si o sursa bogata de seleniu, un antioxidant care ajuta la reducerea stresului oxidativ.
13.Curcanul
Carnea de curcan este bogata in proteine si saraca in carbohidrati. De asemenea, contine o cantitate mare de aminoacizi esentiali, care ajuta la dezvoltarea masei musculare.
14.Muschiuletul de porc
Pe langa faptul ca este o sursa bogata de proteine, muschiul de porc este si o sursa bogata de Tiamina, care ta va ajuta la cresterea nivelului de anduranta in timpul antrenamentelor.
15.Carnea de vita
Carnea de vita este o sursa bogata de proteine si o sursa bogata de fier, ambele ajutandu-te la dezvoltarea masei musculare. Carnea de vita mai contine si un procent ridicat de Vitamina B care ajuta la formarea celulelor rosii, Zinc si Magneziu ce ajuta la sustinerea tuturor proceselor metabolice din organism si Acid linoleic conjugat (CLA), un acid gras esential organismului pentru arderea de grasimi.
16.Untul
Untul contine grasimi saturate si este mult mai bun pentru sanatatea ta decat margarina sau alti substituenti, care iti pot mari colesterolul, ducand la boli de inima.
17.Ouale
Ouale sunt proteina pura de cea mai inalta calitate. De asemenea, sunt si o sursa bogata de antioxidanti, ajutand la refacerea celulelor in urma efortului fizic intens.
18.Laptele de capra
Laptele de capra contine mai putini carbohidrati decat laptele de vaca, este mai usor de digerat si este mai bogat in nutrienti cum ar fi Acizi Grasi Omega. Ultimele cercetari sustin ca laptele de capra contine Acid linoleic conjugat (CLA) un acid gras care ajuta la eliminarea grasimilor din organism.
19.Fasolea pestrita
Acest tip de fasole este o sursa bogata de proteine, fiind saraca in carbohidrati si poate fi folosita in combinatie cu salata pentru a adauga o portie extra de proteine. Fasolea este bogata in fibre care ajuta la reducerea nivelului de zahar din vasele de sange.
20.Nucile
Nucile sunt sarace in carbohidrati si bogate in Omega 3 si Cupru, un mineral care este esential organismului pentru un nivel ridicat de energie. Nucile mai contin: Arginina (un aminoacid care ajuta la imbunatatirea sanatatii vaselor de sange), Fibre (care ajuta la mentinerea functionarii intestinelor), Vitamina E (un puternic antioxidant care lupta impotriva radicalilor liberi, prevenind deteriorarea tesutului si a celulelor rosii), Minerale (Mangan, Cupru, Potasiu, Calciu, Magneziu, Zinc si Seleniu).
21.Faina de migdale
Faina de migdale este saraca in carbohidrati, bogata in proteine, grasimi monosaturate, si vitamina E. Consumul de migdale ne ajuta sa slabim si sa reducem riscul de a dezvolta boli de inima, ajutand si la scaderea colesterolului. Specialistii recomanda consumul frecvent de nuci si migdale si afirma ca acestea reduc riscul de ingrasare in medie cu circa 5Kg intr-un an.
22.Ceaiul neindulcit
Ceaiul din diferite plante, fara zahar este benefic pentru sanatate, si in functie de plantele folosite, acesta poate ajuta la vindecarea anumitor boli. Ceaiul verde de exemplu, are un puternic rol antioxidant. Frunzele de ceai verde contin epigallocatechin gallate (EGCG) care ajuta organismul sa lupte impotriva celulelor canceroase. De asemenea, ceaiul verde are efect favorabil asupra hipertensiunii arteriale si asupra colesterolului LDL.
23.Sucul de rosii
Sucul de rosii este chiar mai sanatos decat sucul de portocale si, potrivit unui studiu recent acesta are proprietati anitoxidante, ajuta la refacerea celulelor in urma antrenamentelor si furnizeaza energie organismului.
Ai deja un cont?