Zona abdominala sau "burta" este un punct sensibil pentru orice barbat.
Toti barbatii isi doresc un abdoment plat, bine definit, iar lipsa lui poate duce la lipsa increderii in sine.
In societatea noastra din ce in ce mai multe persoane de sex masculin se confrunta cu problema kilogramelor in plus, iar problemele incep in special din zona abdominala.
Cat de important este sa ai un 6-pack si sunt patratelele sinonime cu masculinitatea sau doar un ideal prezentat de industria publicitara?
Inainte de toate vom dezbate cele mai ciudate mituri legate de "patratele":
MIT 1: 1000 de abdomene pe zi (FALS)
Poti face cat de multe abdomene vrei tu ca tot nu vei scapa de grasimea de pe burta. Tesutul muscular nu are nici o legatura cu cel de grasime.
Pentru a scapa de grasimea din zona abdominala trebuie sa limitezi consumul alimentelor cu un continut caloric ridicat si sa introduci in alimentatia ta alimente sanatoase. Pe langa alimentatie este esential sa stabilesti un program de antrenament care lucreaza musculatura din zonele cu probleme si care consuma foarte multe calorii. Comparativ cu abdomenele, genuflexiunile consuma cele mai multe calorii daca sunt executate corect.
MIT 2: Ridicari de picioare pentru abdomenul inferior (FALS)
In primul rand, trebuie sa stii ca nu exista abdomen superior ssau abdomen inferior. Muschiul abdominal este constituit dintr-o singura grupa musculara, iar grasimea se depoziteaza in partea inferioara a abdomenului. Pentru a lucra abdomenul trebuie sa faci si miscari de bazin, nu doar de coapse.
MIT 3: Aparatul pentru abdomen care te scapa de burta (FALS)
Nu vei reusi sa slabesti lucrand doar zona abdominala, ci doar sa-ti tonifici acest muschi. Asadar, aparatele pe baza de vibromasaj, electrostimulare sau cele care faciliteaza flexia abdominala nu te vor scapa de grasimea de pe burta.
MIT 4: Sprinturile si antrenamentele pe intervale pentru patratele (ADEVARAT)
Sprinturile si antrenamentele pe intervale de intensitate sunt mult mai eficiente decat antrenamentele cardio de lunga durata. Acesta este cel mai eficient mod de a consuma calorii, insa odata ce organismul tau se va adapta acestui tip de antrenament (sprinturi), in timp numarul de calorii reduse se va micsora.
Insa daca se alterneaza sprinturile cu antrenamentul de rezistenta, rezultatele vor fi constante.
MIT 5: Dieta care elimina grasimea de pe abdomen (ADEVARAT)
Daca vrei sa scapi de burta trebuie sa renunti la mancarurile nesanatoase, de tip fast-food, si sa adopti un regim alimentar sanatos si echilibrat.
Scade treptat numarul de calorii pentru a crea un deficit caloric saptamanal.
Cum poti scapa de burta definitiv?
In momentul in care te decizi ca vrei sa scapi de burta trebuie in primul rand sa pierzi in greutate. Este imposibil sa slabesti doar in zona abdominala, deci trebuie sa te gandesti la o slabire generala. De asemenea, trebuie sa stii ca cel mai greu este sa slabesti in zona abdominala.
Primul pas in a scapa de burta este planificarea. Gandeste-te care sunt obiceiurile tale ce au dus la cresterea in greutate, noteaza tot ce crezi ca trebuie sa schimbi in stilul tau de viata si incearca sa rezolvi pe rand fiecare problema. Fie ca e vorba de pauzele de masa, lipsa sportului sau familia care nu te sustine in aceasta provocare, vointa te va ajuta sa parcurgi cu succes drumul spre reusita.
Studiile au demonstrat ca kilogramele in plus sunt un efect al stilului de viata dezorganizat. Inainte de a incepe un regim de viata sanatos, elimina obiceiurile nesanatoase, fa-ti un plan bine organizat si urmeaza-l pana la capat.
Dupa ce ti-ai organizat cu atentie noul regim de viata si dupa ce ai eliminat toate cauzele ce te indreptau spre cresterea in greutate, urmeaza pasul 2 - sa inlaturam grasimea inestetica.
Alimentatia reprezinta in proportie de 70% solutia problemei tale. Alege 3 mese principale pe zi si 2 gustari la intervale de 3 ore intre ele. De asemenea, evita in totalitate produsele de panificatie si dulciurile. Acestea consumate chiar si 1 data pe zi te indeparteaza cu minim 1 zi de atingerea obiectivelor.
Daca sari peste vreunul din obiective inseamna ca nu esti pregatit sa faci o schimbare si trebuie sa o iei de la capat.
Urmeaza pasul al 3-lea, si anume antrenamentul cardiovascular si de forta.
Cel mai bun exercitiu pentru acest pas este alergarea in aer liber sub forma de sprinturi si de rezistenta. Sprinturile pe durate scurte de timp sunt extrem de eficiente pentru arderea caloriilor insa se recomanda combinarea cu exercitiile de rezistenta pentru a obtine rezultate pe termen lung.
Antrenamentul de forta nu este de evitat, dar axeaza-te in primul rand pe exercitii de baza cum ar fi genuflexiunile, flotarile sau indreptarile. Stimulii ce actioneaza asupra grupelor mari de muschi te ajuta sa consumi mai multe calorii decat atunci cand lucrezi bicepsul sau deltoizii.
Totul se reduce la calorii ingerate contra calorii consumate, iar sportul trebuie sa aiba drept scop principal crearea unui deficit caloric.
Ai deja un cont?